Onderhoudstips Leder

Leder
 
Leder is een natuurproduct gemaakt van huiden afkomstig van runderen of schapen Er bestaan diverse kwaliteiten afgewerkt leder. Allereerst gaan alle huiden door een voorselectie van waaruit beslist wordt, afhankelijk van de kwaliteit, welke behandeling het leder krijgt. A kwaliteiten worden gebruikt voor Tuigleder, vol aniline leder en goede kwaliteit semi aniline leder. B en mindere kwaliteiten voor semi analine leder, gedekverfd leder, pull up leder en splitleder.

De meest verkochte ledersoorten zijn semi aniline leder. Dit komt door het gemakkelijke onderhoud en de lange levensduur. Let er op dat het leer aan de achterzijde een zelfde kleur vertoont als de voorzijde. Het komt veel voor dat goedkopere leersoorten worden aangeboden welke echter niet door en door geverfd zijn de achterzijde is dan blauw grijzig. Als er echter een kleine beschadiging ontstaat, is dit direct goed zichtbaar. Als hierop bezuinigd is, is er veelal ook op andere dure productieprocessen bezuinigd. Dit verkort de levensduur aanzienlijk (goedkoop is dan veelal duurkoop)

A kwaliteiten worden veelal verkregen van jongere dieren waarvan de huid nog flexibel is en welke nog niet teveel schrammen en beschadigingen hebben opgelopen van prikkeldraad, operaties, werping, injecties, schermutselingen enzovoort.

B kwaliteiten met meer beschadigingen en/of oudere dieren worden meestal voor semi aniline en andere geverfde kwaliteiten gebruikt. Het leder wordt dan eerst op de ergst beschadigde plekken bijgewerkt en daarna geverfd en soms met een structuur gewalst zodat de beschadigingen voor het oog hoegenaamd weggenomen zijn. De beschadigingen zijn er dus nog wel alleen vallen ze niet op.

Looien; Looien is een behandeling met chroomzouten of plant extracten om bederf van de huid te voorkomen.

Splitten; Is het in 2 of soms meerder lagen opsplitsen van de huid. De buitenste huid laag welke de beste kwaliteit vormt (de laag aan de haarzijde) wordt verwerkt tot aniline, Semi Aniline, Tuigleder of Nubuck. De splitzijde van deze laag kan worden verwerkt tot Suède. Splitleder is leder van de onderlaag.

Aniline kleuren; Het kleuren van het leder met een synthetische kleurstof (dus niet verven).

Dekverven; Het aanbrengen van een dekkende verflaag op de huid.

Prenten of walsen; Het aanbrengen van een kunstmatige nerftekening op de huid. Veelal gebruikt bij dekverven.

Schuren; Afwerking bij Nubuck en Suède. De geschuurde kant is hierbij de zichtzijde. (Nubuck haarzijde - Suède splitzijde)

Anilineleder: Natuurlijke uitstraling, goed zichtbare nerf en littekens. Kwetsbaar. Zéér gevoelig voor vuil, vocht, vet en zonlicht. Regelmatig afstofzuigen met een harige stofzuigerborstel (pas op voor scherpe delen). Indien er een vlek is ontstaan, deze voorzichtig trachten weg te halen met een niet te vochtige doek. Wel het gehele stuk behandelen anders ontstaan er donkere water vlekken.

Semi aniline leder: Natuurlijke uitstraling, weinig tot redelijk zichtbare nerf en littekens. Praktisch in gebruik, makkelijk schoon te houden. Regelmatig afstofzuigen met een harige stofzuigerborstel (pas op voor scherpe delen) Goede kwaliteiten behoeven nooit te worden behandeld met lederolie of ledervet. Schoon maken met een vochtige doek met lauw water, is voldoende.

Gedekverfd leder: Weinig zichtbare nerf en littekens, veelal een kunstmatige nerf geprent. Praktisch in gebruik, makkelijk schoon te houden. Regelmatig afstofzuigen met een harige stofzuigerborstel (pas op voor scherpe delen). Eens per jaar inwrijven met speciale leder olie voor gedekverfd leder.

Tuigleder: Natuurlijke uitstraling, goed zichtbare nerf en littekens. Opwrijven met schone droge flanellen doek. Eens per jaar of indien nodig licht inwrijven met bijenwas daarna goed uitwrijven.

Nubuck: Velours uiterlijk. Kwetsbaar. Zéér gevoelig voor vocht, vuil en vet. Uitsluitend borstelen of stofzuigen met speciale schone borstel.

Suède: Velours uiterlijk. Kwetsbaar. Zéér gevoelig voor vocht, vuil en vet. Uitsluitend borstelen of stofzuigen met speciale schone borstel. 

Vlekkentips voor leder met afdeklaag
 
(semi aniline tuigleder met finisch en gedekverfd leder) Vlekken altijd direct behandelen!

Grote gemorste hoeveelheden eerst zoveel mogelijk verwijderen met een lepel. schep vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe.

IJs - alcohol - frisdrank - koffie - zweet - bloed - braaksel - soep - ketchup - overige sauzen - make up - vulpeninkt - latex - textiellijm witte houtlijm - schoonmaken met een lauw sopje met afwasmiddel.

Drop - chocolade - snoep - nagellak - lippenstift - balpen - viltstift - velpon lijm - schoonmaken met 70% alcohol (eerst op een niet zichtbare plaats proberen).

Vleesjus - boter - olie - kaas fondue - fotolijm - bijenwas - meubelwas - meubelolie - smeervet - olie - schoonmaken met wasbenzine (eerst op een niet zichtbare plaats proberen) ventileer de ruimte goed en houdt geen brandende voorwerpen in de buurt met oog op brandgevaar.

Mascara - olieverf - kontact lijm - bison kit - pvc lijm - schoensmeer - schoonmaken met terpentine (eerst op een niet zichtbare plaats proberen) ventileer de ruimte goed en houdt geen brandende voorwerpen in de buurt met oog op brandgevaar.

Mosterd - slasaus - mayonaise - schoonmaken met lauwe keukenazijn en een schone witte katoenen doek.

Urine - schoonmaken met zout water 50 gram zout op 1 liter water

Vlekkentips voor Aniline leder en tuigleder zonder beschermlaag
 
Uitsluitend afdeppen met een Tissue. Verder kan en mag er niets aan vlekken worden gedaan. Sommige vet en vochtvlekken trekken geleidelijk weer weg.

Vlekkentips voor Nubuck en suède
 
Afdeppen met tissue voorzichtig deppen met licht vochtige doek uitsluitend water. 
 

Vita Cosciente | 010-5060783 | info@vitacosciente.nl
Design by : Vita Cosciente.