Onderhoudstips Hout

HOUT

Hout is een natuurproduct en zal door invloed van licht en of stofdeeltjes zoals rook op den duur verkleuren. Zachte houtsoorten zoals Grenen en Vuren beschadigen gemakkelijk. Harde houtsoorten zoals Eiken zijn beter geschikt voor oppervlakken die aan beschadiging onderhevig zijn. Meer en meer meubels worden tegenwoordig vervaardigd uit deels massief hout en deels spaanplaat of MDF. Het voordeel van spaanplaat of MDF is dat het niet krimpt / uitzet zoals bij massief hout het geval is. Een tweede voordeel is dat het goedkoper is. Fineerafwerking dat op spaanplaat wordt aangebracht, laat echter gemakkelijk los op hoeken en randen. Men dient hier voorzichtig mee om te gaan. Ook kan spaanplaat niet tegen veel water het zal hierdoor uitzetten en de afwerklaag zal loslaten. Fineer houdt veel beter op MDF. Echter MDF kan ook absoluut niet tegen vocht, het materiaal zal hierdoor uitzetten en vervormen. 

TEAKHOUT
 
Teakhout kan vele jaren tegen ongunstige weersomstandigheden zonder enig onderhoud. Reinigen met water, zeep en een borstel is meestal voldoende. Grijze verkleuring is een eigenschap van teakhout. Indien u teakolie wilt gebruiken om het hout een nieuwe uitstraling te laten behouden, dient dit te gebeuren voordat de grijze verwering intreedt. Beschadigingen kunnen met een schuurpapiertje worden bijgewerkt, altijd in de tekenrichting schuren. Vermijdt warmte bronnen dichtbij het hout. 

HOUTLAKKEN EN OLIEN
 
Mat lak gevoelig voor warmte en vloeistoffen. Morsvlekken snel verwijderen. Krasjes en beschadigingen vallen bij deze lak minder op. Nooit geen meubel olie gebruiken op deze ondergrond. Enkel afstoffen. Vlekjes voorzichtig met een vochtig doekje zonder zeep weghalen. Eén maal per jaar met vloeibare siliconenvrije was behandelen. Hardnekkige vlekken verwijderen met vlekverwijderaar hierna behandelen met niet vette meubelolie. Gebruik nooit ammonia, schoonmaak, of schuurmiddel.

Hooglans kleur / transparant lak beter bestand tegen warmte en vloeistoffen echter krasjes en beschadigingen vallen bij deze lak meer op. Afstoffen of afnemen met vochtig doekje zonder zeep, daarna afzemen. Eén maal per jaar met vloeibare siliconenvrije was behandelen. Een autowas of hoogglans polish gebruiken om haarkrasjes weg te poetsen. Hardnekkige vlekken verwijderen met een vochtige doek met schoonmaakmiddel. Gebruik nooit meubelolie, ammonia, schoonmaak of schuurmiddel.

Afdek lak gevoelig voor warmte en vloeistoffen. Morsvlekken snel verwijderen. Krasjes en beschadigingen vallen bij deze lak meer op. Uitsluitend afstoffen. Eén maal per jaar vochtig afnemen met weinig vloeibare zeep nawrijven met een zachte droge doek. Gebruik geen was of olie. Vlekken verwijderen met vochtige doek met schoonmaakmiddel. Hardnekkige vlekken verwijderen met petroleum (vlekken op vetbasis) of wasbenzine (inkt, verf, make-up) Hierna afnemen met schoonmaakmiddel en daarna nawrijven met schone zachte doek. Gebruik nooit ammonia of schuurmiddel.

Olie en was mooie natuurlijke uitstraling maar zéér gevoelig voor warmte en vloeistoffen. Morsvlekken snel verwijderen. Krasjes en beschadigingen vallen bij olie en was bijna niet op en zijn makkelijk bij te werken. Afstoffen. Indien nodig (éénmaal per jaar) geoliede meubelen in de olie zetten. Meubelen behandeld met was of wasbeits, behandelen met bijenwas en nawrijven met een warme zachte doek. Hardnekkige vlekken verwijderen met terpentine hierna behandelen met was of siliconenvrije olie. Gebruik nooit water ammonia of schoonmaakmiddel.

Levende houtworm - Te herkennen aan kleine gaatjes waarop telkens houtstofdeeltjes terugkomen in de dagen nadat u dit heeft weggeveegd. Om houtworm te bestrijden, kan men benzine of petroleum vermengd met een insectendodend middel op de gaatjes sprenkelen of met een injectienaald in het gaatje spuiten, Ook zijn hiervoor speciale in de handel verkrijgbare preparaten. De gaatjes dichtstoppen met kwikzalf is een afdoend middel als de worm nog maar net aanwezig is.

Vita Cosciente | 010-5060783 | info@vitacosciente.nl
Design by : Vita Cosciente.